به راحتی در دوره ها ثبت نام کنید و استفاده کنید
0
03132353282

تربيت جنسي کودکان

تربيت جنسي کودکان جدي بگيريد

تربیت جنسی کودک و نوجوان از مهم ترین مسائلی است که پدر مادر ها باید به آن توجه داشته باشند .اما در جامعه ما اکثر والدین این موضوع را نادیده می گیرند و صحبت کردن در این باره را همچون تابویی می دانند که نباید به آن نزدیک نشوند .غافل از اینکه این غفلت می تواند اشتباهات جبران ناپذیری را برای فرزندان به جای بگذارد و آینده کودک را تحت تاثیر قرار دهد. بیشتر کودکان در سنین 3 تا 5 سالگی، کنجکاوی‌های زیادی در ارتباط با فیزیک و آناتومی بدن خود دارند. همین باعث می‌شود تا به بازی‌هایی مثل دکتر بازی، علاقه نشان دهند یا در ارتباط با تفاوت‌هایشان در مقابل جنس مخالف، کنجکاوی کنند. اگر والدین فضایی امن برای صحبت با فرزندشان ایجاد کرده باشند، به احتمال بیشتری مسائل و کنجکاوی‌های ذهنی شان را از والدین می‌پرسند.

  سوالات جنسی کودک و نوجوان

    مامان-بابا من چجوری به دنیا اومدم؟

    من از کجا اومدم؟

    چرا شما با هم میخوابید اما من نه؟

    چرا نباید به جاهای خاص کسی دست بزنم؟

    خود ارضائی بیماری است یا اختلال؟‌

    پسر یا دختر من هم جنس گراست؟

    من هم جنسگرا هستم، آیا این بیماری است ؟

    نگرش نرمال به رابطه ی جنسی چگونه است؟

سوالات مورد توجه والدین در موضوع مسایل جنسی کودکان

  آیا رفتار جنسی کودک من طبیعی است؟

    مسئول آموزش های جنسی در خانواده کیست؟

    منابع معتبر و مورد اعتماد آموزش جنسی چیست ؟

     موقعیت های تصادفی و واقعی مناسب برای آموزش چه زمانی است؟

کودک آزاری، تعاریف، مصادیق و روش های آموزش پیشگیری در کودکان و نوجوانان چیست

    کودکان در معرض کدام ها هستند؟

يکی از خلا‌های تربيتی، بی‌توجهی به تربيت جنسی از زمان کودکی است. عدم توجه به تربيت جنسی، می‌تواند پيامدهای زيادی را برای والدين و فرزند شان به بار بياورد. اين بی‌توجهی و ناآگاهی، می‌تواند به شکل رفتارهای تند، خشِن و واکنشی والدين در برابر کنجکاوی‌های جنسی طبيعی فرزند شان باشد، می‌تواند به شکل عدم نظارت صحيح بر فرزند و روابط او باشد يا می‌تواند عدم آموزش به فرزندان در مورد مسائل ضروری‌ای که در هر سن بايد بدانند، باشد. همه‌ی اين مسائل، احتمال خطرات جنسی را در فرزندان افزايش می‌دهد.

دختران و بانوانی هستند که برای نخستین‌بار موضوع آزار جنسی در دوران کودکی خود را مطرح کردند و از افکار، احساسات و هيجانات تلخ خود گفته اند؛ اين نمونه‌ای از پيامدهای ناخوشايند بی‌توجهی به تربيت جنسی است. در اين مطلب، به طور مختصر به ماهيت تربيت جنسی و اهمیت آن برای کودک و سلامت روانی و جنسی کودک پرداخته شده است.

 تربیت جنسی کودکان وظیفه چه کسی است؟ آیا صحبت کردن در این باره باعث از بین رفتن حجب و حیا در کودک و یا حرمت والدین می شود؟

 

تربيت، همه‌جانبه است. فرزند شما بايد در همه‌ی ابعاد، مورد تربيت و پرورش قرار بگيرد؛ نه فقط در جنبه‌ی ذهنی و جسمی. غالبا ً با ابعاد جسمانی، روان‌شناختی، ذهنی، اجتماعی و معنوی آشنا هستيم. يکی از ابعاد مهم تربيتی، تربيت جنسی است. اين بُعدی است که مورد غفلت قرار گرفته است؛ غفلتی که می‌تواند پيامدهای ناخوشايند و حتی خطرناکی برای فرزندان، به ويژه در جامعه‌ی امروزی به بار آورد. برداشت نادرست از تربيت جنسی، موجب می‌شود تا بسياری از والدين تصور کنند که منظور از تربيت جنسی، آموزش مسايل جنسی و گفت‌وگو با کودک در مورد نحوه‌ی برقراری رابطه‌ی جنسی است. هر چند، آموزش نقش مهمی در تربيت جنسی دارد؛ اما به هيچ عنوان تربيت جنسی به اين معنی نيست. منظور از تربیت جنسی یعنی ایجاد شناخت (دانش و اطلاعات)، رفتار مناسب (قدرت تصمیم‌گیری و مهارت‌ها) و احساس (ارزش و دیدگاه) است که این عوامل با دادن اطلاعات صحیح به کودک و رفتار صحیح به وجود می آید.تربيت جنسی فرايندی است که طی آن، نگرش‌ها، باورها و ارزش‌ها در کودک شکل می‌گيرد و در تمام طول عمر، بر موضوعات مهمی مثل روابط بين فردی و عاطفی، صميميت، هويت و گرايش جنسی او تأثيرگذار است. در فرايند تربيت جنسی، رفتارها و مهارت‌های والدين در اين زمينه، کيفيت ارتباط با فرزند، ارائه‌ی اطلاعات مناسب، به جا و به موقع، از اهميت بسيار زيادی  برخوردار است.نوع تربیت جنسی به کودک و نوجوان در خانواده ها با توجه به فرهنگ، قوم، نژاد، مذهب و حتی باورهای خرافی متفاوت است. برخی از خانواده ها این موضوع را بد و نا مناسب می دانند و ترجیح می دهند هیچ وقت با کودک خود در این باره صحیت نکنند، برخی نیز به دلیل نداشتن اطلاعات صحیح نگران این هستند که نتوانند در این موضوع به خوبی عمل کنند و سبب تحریف جنسی شوند .به همین دلیل صحبتی در این باره انجام نمی دهند، که معمولا در این نوع از خانواده ها تربیت جنسی کودکان آگاهانه صورت نمی گیرد و کودک بر اساس آنچه که در تلویزیون، فضا مجازی، دوستان و همکلاسیان میبیند آموزش خواهد دید.

تربیت جنسی کودک و نوجوان

سوءاستفاده‌ی جنسی، نزدیک‌تر از آن است که شما فکرش را می‌کنید. شما می‌توانید با سه گام ساده، باعث تغییر شوید و رفتارهای پُرخطر را به کودک خود بفهمانید.

گام اول اگر کسی خواست اندام‌ خصوصی بدن او را ببیند یا خواست که به او نشان دهد، این نگاهِ پرخطر است. صحبت‌کردن در باره‌ی اندام خصوصی کودکان، حرفِ پرخطر است. اگر فرد سوءاستفاده‌گر خواست اندام خصوصی کودک را لمس کند، این عمل لمسِ پرخطر است. بردن کودک در مکان خلوت و خصوصی بدون اجازه‌ی پدر و مادر در تنهایی، ‌ِپرخطر است. بغل کردن کودک و فشردن او به شکلی نامناسب، بغل‌کردنِ پرخطر است.

گام دوم: اگر هر کدام از این رفتارها اتفاق افتاد، واکنش نشان دهید و در دفاع و حمایت از کودک ‌تان اقدام کنید.

گام سوم: این اطلاعات را به دیگران آموزش دهید. هر چقدر این آموزش‌ها گسترده‌تر باشد، زمینه‌های آزار و مشکلات جنسی در جامعه کمتر می‌شود.

در باره‌ی باورهای غلطی که والدین در مورد تربیت جنسی دارند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • – روند تربیت جنسی باید مقطعی و در صورت لزوم در اوایل نوجوانی انجام گیرد.

  • – اگر فرزندم نمی‌پرسد پس نیازی به توضیح دادن نیست.

  • – شناخت موضوعات جنسی می‌تواند آسیب‌رسان باشد و باعث تحریک کودک شود.

  • -کودکان هیچ نوع احساس جنسی ندارند و موجودات جنسیتی نیستند.

  • – اگر کودکی رفتار یا گفتار جنسی مانند بزرگ‌سالان انجام می‌دهد، پس می‌داند این عمل چیست.

  • – تربیت جنسی در حد پاسخگویی به سوال‌های جنسی کودکان کافی است.

  • – والدین نیازی به یادگیری این مهارت ندارند و مربیان و معلمان می‌توانند جایگزین مناسبی برای آموزش باشند.

  • – کودک من در معرض سوء‌استفاده‌ی جنسی نیست.

  • -کودک من به این موضوعات اهمیتی نمی دهد و کنجکاو نیست.

زمان تربیت جنسی کودک و نوجوان

به صورت کلی نمی توان زمان دقیقی را برای شروع تربیت جنسی کودکان در نظر گرفت چرا که میزان کنجکاوی، دقت و ماجراجویی هر کودک به نسبت دیگری متفاوت است اما این مسئله نباید والدین را در مورد آموزش های جنسی بی تفاوت کند.زمان تربیت جنسی کودکان را سوال های جنسی او تعیین می کند، بیشتر کودکان در سنین ۳ تا ۵ سالگی کنجکاوی های بسیاری به خرج می دهند در این زمان بهترین وقت برای گفتگو با کودک است. در رابطه به آگاهی دادن جنسی به کودکان در سنین مختلف، می‌توان اطلاعات جنسی به کودکان را تقسیم‌بندی کرده و در هر سنی دادن اطلاعات به کودک متفاوت است.

 مثلا کودکان تا ۵ سالگی باید «نام صحیح اعضای بدن از جمله اعضای تناسلی را بدانند و درک کنند که نوزادان از رحم مادر متولد می‌شوند. مفهوم فضای خصوصی را هنگام تعویض لباس و رفتن به دست‌شویی بدانند، بتواند به راحتی با والدین یا فرد بزرگ‌سال قابل اعتماد دیگری در باره‌ی جنسیت صحبت کنند، نسبت به هویت مذکر و مؤنث خود عزت ‌نفس داشته باشد.»

کودک تا سن ۹سالگی باید بتواند تولید مثل حیوانات و گیاهان را به عنوان بخشی از چرخه‌ی حیات درک کند. در پاسخ به سوال‌های چون نوزادان از کجا می‌آیند؟ چطوری می‌روند در دل مادر؟ چطوری می‌آیند بیرون؟ چیزهایی شنیده باشد. از تفاوت بین دو جنس آگاه باشد و بتواند از واژگان صحیح برای اشاره به اندام تناسلی خود و جنس مخالف استفاده کند. مفاهیم مربوط به خانواده، یعنی پدر و مادرشدن را بفهمد. درک پایه‌ای از ایدز و بیماری‌های دیگری که از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل می‌شود، داشته باشد؛ نسبت به سلامت و ایمنی خود احساس مسؤولیت کند. بتواند احساسات خود را با والدین یا افراد بزرگ‌سال قابل اعتماد در میان بگذارد.بهترین زمان یاد دادن اسم جاهای خصوصی بدن به کودکان هنگام حمام کردن کودک است. برای یاد دادن نام اسم جاهای خصوصی بدن به کودک بهتر است از عبارت جای خصوصی بدن استفاده کنید. به راحتی به کودک توضیح دهید همانطور که کسی اجازه ندارد از شانه، حوله یا مسواک ما استفاده کند و این‌ها یک چیز خصوصی هستند، هیچکس اجازه دست زدن به اندام خصوصی بدن را هم ندارد.

از سوال‌های مهمی که کودکان همیشه درباره آن کنجکاوی می‌کنند بارداری و چگونگی بارداری است. باید این را در نظر بگیرید که قرار نیست همه چیز را درباره روابط زناشویی و شیوه بارداری به کودک توضیح دهید. اما دروغ گفتن هم ممنوع است و فقط کودک را در مسیر اشتباه آموزش سوق می‌دهد.کودکان در سنین 4 تا 6 سال و پس از اینکه درک صحیحی از خود و خانواده خود پیدا کردند باید در مورد هویت جنسی شان نیز اطلاع کافی داشته باشند. والدین در این بازه سنی تنها کافی است هویت جنسی مذکر و یا موثت بودن کودک را به او یادآور شوند و با حوصله و دقت به کنجکاوی ها و سوالات کودک خود پاسخ دهند. در سنین 4 تا 6 سالگی بهتر است که شیوه بارداری را با بیان وجود سلول‌هایی درون بدن مادر توضیح داد که وظیفه آن‌ها درست کردن بچه است.مهمترین بخش از زمان تربیت جنسی کودک بین سنین 7 تا 10 سالگی است. در این سنین کودکان به دلیل ارتباط با دوستان و رفت و آمد در مدرسه، ارتباطی به غیر از خانواده را تجربه می کنند. این سن برای سواستفاده های جنسی کودکان هم خطرات بسیار زیادی دارد به همین دلیل والدین باید در این بازه سنی تربیت جنسی فرزند خود را به صورت جدی آغاز کنند.در سنین 6 تا 8 سالگی می‌توان به کودک گفت که این سلول‌ها درون بدن مرد هم وجود دارد و برای درست شدن بچه لازم است این سلول‌ها در کنار هم قرار بگیرند.یکی از اصول مهم تربیت جنسی کودکان زیر سن 7 سالگی، نحوه برخورد والدین با یکدیگر هست. والدین باید در نوع برخوردی که با یکدیگر در حضور فرزندانشان دارند، حد و مرزهایی را رعایت کنند.

کودکان باید متوجه دوست داشتن والدینشان و محبتی که بین پدر و مادرشان است، بشوند تا هم احساس امنیت کنند و هم اینکه محبت کردن به همسر را آموزش ببینند ولی باید این نوع محبت بین والدین بسیار با برنامه و دقیق باشد تا حس کنجکاوی جنسی فرزندان را برانگیخته نکند. رسول خدا (ص) هم فرموده اند: اگر طفل شیرخوار شاهد روابط جنسی باشد و بعدها این طفل اگر از انحراف سر در آورد، پدر و مادر باید خود را در این انحراف مقصر بدانند.

تربیت باید در حوزه های مختلف صورت گیرد و تربیت جنسی نیز در کنارتربیت اخلاقی، اجتماعی، مذهبی، فرهنگی از انواع مختلف تربیت و مهم میباشد .در تربیت جنسی به این نکات  نیز باید توجه نمود.

مسایلی دیگر در مورد تربیت جنسی

– تربیت جنسی، لازمه تربیت کامل

برخی از افراد فکر می کنند که در امر مسائل جنسی نباید اقدام خاصی را برای کودکان داشته باشند و برخی دیگر فکر میکنند هر چه کودکشان زودتر و در منزل با این مسایل آشنا بشود می تواند آسیب کمتری را در فرزندشان ایجاد کند. در صورتی که اگر والدین در مورد تربیت جنسی کودکانشان حساسیت به خرج ندهند و آن را در چهارچوب خودش انجام ندهند، میتواند ناخواسته فرزندشان را دچار مشکل کنند. یکی از این مشکلات ممکن است بیداری زودهنگام مسایل جنسی در آنها باشد.

-مراقبت از بدن به کودکان

بزرگترها و به خصوص والدین باید به خوبی آموزش مراقبت از بدن به کودکان را یاد بگیرند. در بسیاری از موارد مشکلات و خطرات جنسی که کودک را تهدید می‌کند با لمس شدن از سوی اطرافیان اتفاق می‌افتد. والدین می‌توانند با آموزش حریم خصوصی به کودکان و جای خصوصی کودک او را از خطرات پیش رو در امان نگاه دارند. بیان این موضوع به کودک که لمس خوب چه تفاوتی با لمس بد دارد بسیار مهم است. لمس دست و سرشانه‌ها در صورتی که با تمایل کودک صورت بگیرد لمس خوب و در آغوش کشیدن با زور و دست زدن به جای خصوصی کودک به عنوان لمس بد مطرح می‌شود.

-در زدن هنگام ورود به اتاق والدین

بهتر است درباره در زدن و سپس ورود به اتاق پدر و مادر آموزش درستی به کودک داده شود. پدر و مادر می‌بایست معنا و مفهوم حریم شخصی را به کودک آموزش دهند و از او بخواهند این قانون را درباره همه افراد و حتی دیگران در مقابل خودش هم رعایت کند.

-خواب و استراحت

بهتر است از حدود 6 ماهگی محل خواب کودک از والدینش جدا بشود. ولی باید اتاق خواب به گونه ای باشد که والدین بتوانند به راحتی صدای گریه کودک را بشنوند تا به نیازهایش رسیدگی کنند. همچنین والدین باید به کوکان یاد بدهند که هیچ گاه بدون در زدن و اجازه نگرفتن وارد اتاق والدینشان نشوند.

– شوخی و مزاح

 والدین باید مراقب نوع شوخی هایی که با یکدیگر در حضور فرزندشان می کنند باشند. در این شوخی ها در حضور فرزندان باید نکات اخلاقی رعایت شود.

– آرایش زوج ها برای همدیگر

در اسلام آراستن زوج ها برای همدیگر مستحب است ولی باز والدین باید رعایت مفاهیم اخلاقی در این زمینه را در حضور فرزندشان داشته باشند. مادران در زمانی که فرزندشان در کنارشان هستند بهتر است آرایش های غلیظ و نامتعادل را نداشته باشند.

– رعایت پوشش

والدین در زمان حضور فرزندانشان باید در پوشش خود دقت کافی را داشته باشند. در این اصل نیز باید تعادل رعایت بشود. پوشش پدر و مادر نباید به گونه ای باشد که اندام های جنسی آن ها را نشان بدهد. پوشیدن لباس های تنگ و کوتاه نیز به والدین توصیه نمیشود به ویژه در حضور فرزندان با جنس مخالف.

– تماشای فیلم

والدین باید به نوع فیلم هایی که قرار است نگاه کنند نیز توجه کافی را داشته باشند نیز رسانه ها تاثیر مهمی در پرورش کودکان می گذارند.

– مراقبت والدین در رابطه با فرزندان

والدین علاوه بر اینکه باید به نوع ارتباط خودشان با یکدیگر در حضور فرزندشان باشند، باید به مسایلی در رابطه با خود فرزندان نیز توجه داشته باشند و با رعایت اصولی خاص با آنها رفتار کنند.    

– شستشو و تطهیر، پوشش و لباس

والدین در شستشوی فرزندان باید دقت کافی را داشته باشند. توجه داشته باشید که شستشوی کودک تان به گونه ای نباشد که نواحی جنسی اش به ویژه آلت تناسلی اش تحریک شود. در رابطه با حمام کردن کودکان هم باید به این نکته اشاره کرد که از سن 3 سالگی هر کودکی باید با والد جنس موافق خودش به حمام برود و اگر بنا به هر دلیلی این کار امکان پذیر نبود در صورتی می تواند با والد جنس مخالفش به حمام برود که لباس کامل بر تن والد باشد. به طور مثال از 3 سالگی دختر باید با مادرش به حمام برود و در صورتی می تواند با پدرش به حمام برود که لباس کامل بر تن پدر وجود داشته باشد. پدر و مادر عزیز به این مساله هم دقت داشته باشید که در حضور فرزندان جنس مخالفتان به تعویض لباس هایتان نپردازید.

– ختنه

بهتر است که ختنه نوزادان پسر در اولین فرصت و در روزهای اولیه تولدش انجام شود. البته برای اینکار حتما باید نظر پزشک متخصص نوزادان در نظر گرفته شود. بهترین زمان می تواند بین هفته اول تا چهارم تولد باشد تا آلت تناسلی نوزاد بیش از اندازه تحریک نشود.

– نوازش                              

پدر و مادرها باید فرزندانشان را نوازش کنند تا از این طریق به آنها بفهمانند که دوستشان دارند ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که نوازش هیچگاه در نواحی دستگاه تناسلی فرزندان و مناطقی که به عنوان نواحی جنسی به حساب می آید نباشد.

از جمله مهم‌ترین راه های آموزش جنسی به کودکان همراهی پدر و مادر در کنار هم است. والدین باید تلاش کنند که مساول جنسی و دغدغه‌های کودک را با همکاری هم حل کنند و در زمان توضیح این مسائل هر دو حضور داشته باشند. این کار کودک را در یک امنیت روانی فوق‌العاده قرار می‌دهد که به او کمک می‌کند گره‌های ذهنی‌اش را همراه با پدر و مادر باز کند.

والدین باید به کودک قدرت نه گفتن را بیاموزند. تشویق کودک به نه گفتن با صدای بلند به خوبی کمک می‌کند که در موقعیت‌های خطرناک و لحظاتی که از سوی دیگران مورد سوءاستفاده قرار می‌گیرد به راحتی نه بگوید. کودک باید بیاموزد عدم تمایل به لمس شدن، بوسیده شدن و … خود را با صدای بلند اعلام و والدینش را از آن با خبر کند.کودکان ۹ تا ۱۳ سال باید جنسیت را به عنوان بخش طبیعی از زندگی درک کنند. با تغییرات طبیعی دخترها و پسرها در دوران بلوغ (عادت ماهیانه و احتلام) آشنا شوند. روند تولید مثل، از جمله مفاهیم آموزش جنسی را درک کنند. در باره‌ی انتقال ویروس ایدز و بیماری‌هایی که از طریق جنسی منتقل می‌شوند اطلاعات بیشتری به دست بیاورند. بدانند که سوء‌استفاده‌ی جنسی و عاطفی چیست و چگونه می‌توان آن ‌را تشخیص داد؟

پاسخ‌گویی به سوال‌های جنسی کودکان

بسیاری از والدین روش برخورد با سوالات جنسی کودک را نمی‌دانند و زمانی که ین سوالات مطرح می‌شود دچار وحشت و اضطراب می‌شود. یک والد موفق همیشه باید آمادگی این موضوع را داشته باشد.

برای این کار بهتر است که والدین در زمینه آموزش مسائل جنسی به کودک کتاب بخواننند و آگاهی خود را درباره آن بالا ببرند. استفاده از کتاب هایی با موضوع آموزش جنسیت به کودکان هم در این مسیر راهنمای بسیار خوبی است. 

پاسخ‌گویی به سوال‌های جنسی، شامل چهار مرحله می‌شود:

در مرحله‌ی اول از سوال کودک ‌تان استقبال کنید. مضطرب و شرمنده نشوید و موضوع را به شوخی و مسخرگی نگیرید. دقت کنید واقعیت را بگویید و در پاسخ دادن به سوال فرزند تان، طفره نروید. ‌در مرحله‌ی دوم می‌گوییم چه سوال خوبی! تو چی فکر می‌کنی؟ از میزان اطلاعات کودک سوال کنید. «چطور شد که این سوال برایت پیش آمد؟» اگر نگرش غلطی دارد، باید اصلاح شود. در مرحله‌ی سوم باید به او پاسخی ساده، کوتاه، قابل فهم و صادقانه داد و ضمنا فراموش نکنید اطلاعات پیش از حد ندهید. حداکثر ۲ یا ۳ جمله کفایت می‌کند. حتما ارزش‌های شخصی خود، مثل ارزش‌های مذهبی را هم بگویید. متوجه باشید که دروغ نگویید.در مرحله‌ی آخر، میزان دریافت کودک و درک او را بررسی کنید. از کودک بخواهید دوباره تکرار کند. در صورت نیاز اصلاح مجدد کنید.

اصول گفتگو در تربیت جنسی کودکان

    در هنگام صحبت با کودک شنونده خوبی باشید.

    احساسات کودک خود را درک کنید.

    صبور باشید.

    با کودک خود صادق باشید و جز واقعیت چیزی نگویید.

    به زبان ساده صحبت کنید.

    پدر و مادر هر دو در گفتگو شریک باشند.

    برخی از کودکان هیچ گاه در این باره صحبت نمیکنند در این مواقع شما شروع کننده باشید.

    در صحبت هایتان احساس مثبتی در این باره ایجاد کنید.

    به کودک خود نشان دهید که از سوالات او خوشحال هستید و اجازه دهید به شما اعتماد کند.

    آنچه میخواهید برای او توضیح دهید از قبل تمرین کنید تا احساس خجالت نداشته باشید.

    فضایی گرم و صمیمی ایجاد کنید تا کودک احساس راحتی داشته باشد.

    با انواع سوال ها و کنجکاوی هایی که ممکن است برای کودکتان ایجاد شود آشنا باشید.

اهمیت فضای آموزش برای کودک

مهم تر از اطلاعاتی که به کودک داده می شود فضایی است که آن اطلاعات را دریافت می کند، اگر این اطلاعات در کانون خانواده و در کنار پدر مادر با فضایی امن باشد سبب روشن بودن آینده کودک در این زمینه خواهد بود اما اگر این اطلاعات در جو دوستانه و همکلاسیان دریافت شود ممکن است کودک در بسیاری از مسائل دچار اشتباه شود و این اشتباهات تا آینده در ذهن او باقی بماند.

اگر کودک در معرض پیام‌های جنسی قرار گرفت چه باید کرد؟

در مورد کودکی که در معرض پیام‌های جنسی قرار گرفته است، در ابتدا مداخله در بحران کنید. صحنه را مدیریت کنید. از واکنش هیجانی، خشم، پرخاش‌گری و ترساندن کودک پرهیز کنید. با کودک صحبت و اعتمادسازی کنید. از مسأله فرار نکنید. بگذارید بداند شما قصد تنبیه او را ندارید. اعتماد کودک را جلب کنید. دریافت کودک را بررسی کنید. از او بپرسید چه دیده است. میزان اطلاعات او را جویا شوید. از بحث هدایت ‌شده استفاده کنید. اطلاعات کودک را اصلاح و امنیت او را فراهم کنید. اطلاعات درست و متناسب با سن کودک بدهید. بر رازداری، حریم خصوصی و تناسب رفتار با سن، تأکید کنید. تدابیر لازم برای پیش‌گیری و اتفاق افتادن مجدد را انجام دهید و در نهایت واکنش‌های هیجانی کودک را تا مدتی نادیده بگیرید و با ثبات رفتار کنید.»

آیا خود ارضایی در کودکان طبیعی است؟

یکی از مسائل بسیار مهمی که گاهی از سوی والدین درباره فرزندانشان مطرح می‌شود، خودارضایی کودک است. مشاهده خود ارضایی یا برقراری تماس با اندام جنسی در کودک می‌تواند نگرانی زیادی را برای والدین ایجاد کند. اما نکته بسیار مهم درباره خودارضایی کودکان این است که مفهوم خود ارضایی در کودک با مفهوم خود ارضایی در افراد بزرگسال متفاوت است.سن زیر 6 سال زمان کشف و کنجکاوی کودک است. کودک در این دوران نسبت به بدن خودش کنجکاوی فراوانی دارد و می‌توان گفت به همان اندازه که گوش، دست یا شکم کودک برای او جذاب و ناشناخته است، اندام‌های جنسی کودک نیز برای او جالب هستند. خود ارضایی در کودکان یکی از مشکلات شایع این دوره است. حرکاتی مانند خوابیدن روی شکم و مالیدن خود به زمین، عروسک و یا سایر اشیا در کودکان (به ویژه دختر بچه‌ها) بسیار معمول است. والدین باید بدانند که خودارضایی کودکان رفتاری طبیعی است. پس تنها کودک باید بفهمد که این رفتار مورد پسند جامعه نبوده و نباید آن را تکرار کند. مشغول کردن کودک به فعالیت‌های دیگر و منحرف کردن حواس او از این رفتار، معمولا مفید واقع می‌شود.خود ارضایی در کودکان به هیچ عنوان به معنی کسب لذت جنسی نیست. زیرا کودکان هیچ تصوری از رابطه جنسی و لذت‌های جنسی ندارند. بنابراین این کار برای کودک تنها از روی کنجکاوی انجام می‌گیرد و به دلیل حس خوبی که از لمس اندام جنسی می‌گیرد، به انجام آن می‌پردازد.عموما کنجکاوی درباره اندام تناسلی و اقدام به خودارضایی در کودکان در سال‌های منتهی به شش سالگی کمرنگ می‌شود. اگر پدر و مادر درباره جای خصوصی کودک با او صحبت کنند و از اهمیت مراقبت از آن بگویند، می‌تواند تا حد چشمگیری در زمینه سلامت کودک موثر باشد.

جمع بندی

در صورتي ‌که تربيت جنسی، مورد توجه والدين قرار نگيرد، احتمالا  کودک از احساس ارزش‌مندی و عزت نفس پايين برخوردار است و هويت جنسی ضعيفی دارد. در نتيجه نمی‌تواند در آينده ارتباط خوبی با نقش‌های جنسيتی مناسب خود داشته باشد. به طور خلاصه، دختر در آينده، از زن بودنش خوشحال نيست و پسر از مرد بودنش؛ زيرا به حدی که بايد احساس کفايت و توان‌مندی در رابطه با هم‌جنسان خود نمی‌کند. همه‌ی اين عوامل می‌تواند بر روابط بين فردی، عاطفی و اجتماعی کودک در حال و آينده تأثيرگذار باشد. علاوه بر آنچه گفته شد، جامعه‌ی امروزی، نسبت به گذشته بسيار تغيير کرده است. موقعيتی که کودکان امروز در آن رشد می‌کنند، قابل مقايسه با سال‌های گذشته نيست. به راحتی می‌توانيد سال‌های کودکی يا نوجوانی خود را به ياد بياوريد و تفاوت شرايط زندگی امروزی با گذشته را به وضوح ببينيد. در کنار همه‌ی مزيت‌هايی که رسانه‌ها و گسترش اطلاعات در دنيای امروزی دارد، خطراتی نيز به همراه دارد. فرزندان امروز در صورت غفلت، بی‌توجهی و عدم نظارت صحيح والدين، در معرض آسيب‌های جدی‌تری قرار دارند. روابط پرخطر و آسيب‌زا و دوستی‌های ناسالم، سوء استفاده‌های عاطفی و جنسی که در صورت عدم نظارت، به راحتی می‌تواند در محيط‌های مجازی و واقعی اتفاق بيفتد، بخشی از  اين خطرات است.

با توجه به آنچه گفته شد، می‌دانيم که به ويژه در جامعه‌ی امروزی غفلت از تربيت جنسی می‌تواند پيامدهای ناخوشايند و البته خطرناکی را برای فرزندان به بار بياورد. چه بخواهيم و یا نخواهيم، امروزه پيغام‌های جنسی بيشتری نسبت به گذشته وجود دارد که فرزندان ما در معرض آن قرار می‌گيرند.از رسانه‌ها و شبکه‌های ارتباط جمعی گرفته تا افرادی که در ارتباط با فرزندان استند. مطمئنا نظارت کامل بر همه‌ی آنچه فرزندان از محيط خود دريافت می‌کنند، امکان‌پذیر نيست. راه حل عاقلانه برای فرزندپروری در دنيای امروزی، آگاهی و داشتن مهارت است. يک پدر و مادر آگاه می‌دانند که بايد فرزند خود را برای حضور در همين اجتماع شايد پرخطر آماده کنند. می‌دانند که نبايد يک شيوه‌ی تربيتی تک‌بُعدی داشته باشند؛ آن‌ها به همه‌ی ابعاد تربيتی فرزند خود توجه نشان می‌دهند. تربيت جنسی فرزند شان را جدی می گيرند؛ زيرا می‌دانند، در اين صورت فرزندی با عزت نفس بالا خواهند داشت که مهارت تصميم‌گيری درست در روابط بين فردی، عاطفی و يا شرايط پر جنسی را برای فرزندان در جامعه‌ی امروزی کمتر و او را برای زندگی سالم آماده میکند. جالب است بدانيد که بسياری از مشکلات موجود بين افراد در روابط عاطفی و زناشويی، ناشی از عدم تربيت صحيح جنسی و غفلت از آن در دوران کودکی است. اصولا اين افراد در رابطه‌ی عميق عاطفی با طرف مقابل، احساس رضايت‌مندی نمی‌کنند و توانايی برقراری يک رابطه‌ی جنسی لذت‌بخش را ندارند.سال هاست که در اروپا و آمریکا آموزش جنسی به صورت نظام مند و اصولی در حال انجام است. خروجی این سیستم کاهش معنادار آمار کودک آزاری و بویژه بارداری دختران در نوجوانی بوده است.برخلاف تصور بسیاری، این آموزش ها نه تنها کودکان را وقیح نمی کند، بلکه آن ها را با حقوق جنسی خود و دیگران آشنا کرده و جلوی حریم شکنی ها را می گیرد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Praesent consequat. leo id, amet, felis vel, sem, accumsan et,